Jamboreefiiliksiä USA:sta

Osallistuimme Miskan kanssa Pohjois-Amerikassa järjestetylle 24. Maailmanjamboreelle, sekä ennen varsinaista Jamboreeta järjestettyyn oheismatkaan. Oheismatkan aikana kävimme mm. New Yorkissa, Washington D.C:ssä sekä Philadelphiassa tutustumassa kaupunkeihin sekä vierailimme myös Pohjois-Amerikan suurimmassa sisävesipuistossa. Oheismatka kesti noin viikon, jonka jälkeen lähdimme siirtymään kohti West-Virginian Summit Bechtel Reserveä ja itse leiriä.

Leirillä kuljetus vei meidät suoraan omaan alaleiriimme, josta lähdimme kulkukortit saatuamme kohti leirilippukuntaamme. Siellä meitä odottivat jo ennakkotapaamisista tutut kasvot, jotka olivat jo aloittaneet leirin rakennuksen. Jamboreeorganisaatiolta saimme leiriin muutamat pöydät, kaksi katosta ja kahden nukuttavat kupoliteltat kaikille. Leirillä ruokailu oli hoidettu niin, että joka leirilippukunta sai tililleen pisteitä päivittäin, ja sai näillä pisteillä hakea läheisestä ”marketista” itse valitsemansa ruokatarvikkeet, joista piti sitten leirilippukunnassa loihtia päivän ruoka.

Alkujuhla sai ainakin omat odotukseni leiristä korkealle, sillä juhlaa oli katsomassa noin 50 000 partiolaista ja koko alkujuhlan huipensi ennennäkemätön droneilla suoritettu valoshow. Uskaltaisin väittää, että tämä droneshow ylitti kaikkien odotukset, koska itse en ainakaan olettanut mitään tämän kaltaista. Myös leirin ohjelma oli hyvin tavallisesta poikkeavaa. Aktiviteeteista omat suosikkini olivat ammunta, jokimelonta sekä noin kilometrin mittainen vaijeriliuku. Ainoa negatiivinen puoli näissä oli se, että aktiviteetit olivat hyvin haluttuja ja jonot olivat järkyttäviä. Esimerkiksi vaijeriliukuun piti tulla noin klo. 6.15 jonottamaan puoleksitoista tunniksi, jotta sai iltapäivältä laskuajan.

Pääsimme tutustumaan niin suomalaisiin kuin ulkomaalaisiin partiolaisiin hyvin, sillä ilmapiiri oli jamboreella hyvin avoin ja kaikki halusivat tutustua uusiin ihmisiin. Novus-rannekkeet olivat hieno idea ja mahdollistivat matalan kynnyksen tutustumisen uusiin ihmisiin. Välimatkat eri leirien ja aktiviteettien välillä olivat hieman pitkiä. Esimerkiksi omasta alaleiristämme oli noin 40 minuutin kävelymatka alaleiriin D, ja aktiviteettilaaksoon käveleminen vei parhaimmillaan yli puolitoista tuntia, mutta peruskuntoiselle partiolaiselle nämä välimatkat eivät aiheuttaneet ongelmia.

Leiri kesti yhteensä noin kaksi ja puoli viikkoa ja huipentui lopulta päätösjuhlaan, jossa jälleen kaikki 50 000 partiolaista kokoontuivat yhteen. Ilta huipentui suureen ilotulitukseen, joka kesti kaiken kaikkiaan jopa 20 minuuttia. Tämän jälkeen oli edessä vielä viimeinen yö sekä kotimatka takaisin Suomeen.

Arttu Kokki

Partiolaisten maailmanjamboree järjestetään neljän vuoden välein ja leirille osallistuu vuodesta riippuen n. 30 000 – 50 000 partiolaista kaikkialta maailmasta. Leiriläiseksi voivat lähteä kaikki n. 12-18 -vuotiaat partiolaiset, täysi-ikäiset voivat hakeutua leirin järjestelytehtäviin eli IST-tiimiin. Seuraava maailmanjamboree järjestetään 2023 Etelä-Koreassa.